Semínkový chleba "Konvička"

19.01.2018

Suroviny: 

1 polévkoví lžíce chia semínek
2 hrnečky slunečnice
1/2 hrnečku lněného semínka
1/4 hrnečku Psyllia (koupíte v lékárnách)
1 kávová lžička soli
1 lžička kmínu
1 chlebové koření od Antonína 
1 pečící prášek s vinným kamenem Dr.Oetker

Postup:

1. Vezmu střední hrneček (200ml) a namočím do toho vrchovatou polévkovou lžíci chia semínek a nechám odstát (semínka se mezitím jakoby osliznou).

2. Vezmu mixér a do něho postupně nasypu 2 stejné hrnečky (jakou jsou v něm ty chia) slunečnicových semínek, postupně rozmixuji a sypu to do velké zadělávací mísy. Mám malý mixér, tak to mixuji postupně.

3. Pak rozmixuji  půl hrnečku (stejný hrneček) lněného semínka a nasypu do mísy.

4. Přisypu 1/4 hrnečku psyllia

5. Do toho všeho nasypu pečící prášek s vinným kamenem používám Dr. Oetker. Promíchám sypkou směs.

6. Přidám kávovou lžičku soli a chlebové koření od "Antonína"(nemusí být) a kmín. 

7. Přidám vejce a míchám, postupně vmíchávám vodu s chia semínky. Měla by vzniknout taková polotuhá lepivá směs. Je dobré to nechat vždycky chvíli odpočinout a pak promíchat, protože se semínka nacucnou a trochu to zhoustne. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Formu na srnčí hřbet vyložím pečícím papírem a hmotu naleji do formy. Peču na horký vzduch hodinu. Při vyndavání by měla být kůrka. 

Tento recept mám od výborné terapeutky Janičky Konvičkové, proto konvička. Její verze je na www.duangu.cz