Kimchi

19.01.2018

Suroviny:

1 hlávka čínského zelí
1/4 hlávky kapusty
3 velké mrkve
1 velká bílá ředkev

Na pastu: 

chilli papričky
4 stroužky česneku
zázvor velikosti palce
1 lžíce cukru
rybí omáčka


Postup: 

1. Čínské zelí nakrájíme na nudličky dáme ho do velké mísy, já používám toto (https://www.xdomacnost.cz/nakladaci-doza-velka-p-1391.html)

2. Zelí prosolíme 2 polévkovými lžícemi soli a promačkáme rukou, zatížíme. Zelí si musí tak cca 1 hodinu odpočinout, pustí vodu. 

3. Po odležení se zelí musí alespoň 3x propláchnout aby se zbavilo soli. 

4. Nakrájíme všechnu zeleninu (kapustu, ředkev, mrkev, jarní cibulku) já mám ráda různé tvary.

5. Udělejte si pastu, do mixéru dejte chilli papričky (dle toho jak kdo má rád), zázvor, česnek, a rybí omáčku 3-4 polévkové lžíce a lžíci cukru. 

6. Promyté zelí, zeleninu a pastu smícháme a vložíme do nějaké sklenice, kde to jde dobře umačkat a zatížit umytým kamenem. Nebo si kupte nakládací dózu: https://www.xdomacnost.cz/nakladaci-doza-velka-p-1391.html

7. Zelí nechte v místnosti o pokojové teplotě cca 2-3 dny. Když zelí začne kvasit, tak ho dejte do chladu. Je ideální, když se to dá do menších skleniček do lednice a můžete začít konzumovat.