Libečková polévka

20.05.2019

Libeček je velmi aromatická bylinka, která má své milovníky i odpůrce. Každopádně je tato polévka velmi vhodná pro doplnění yinu a posílení ledvin a sleziny. Výborná v jarním období. 

SUROVINY: 

  • 4 střední brambory
  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 1 pol.lžíce másla
  • 1 pol.lžíce mouky hladké
  • svazek libečku
  • 1,5 l vývaru (dle chuti)
  • smetana na zjemnění (není nutná)
  • 3 vejce na tvrdo uvařené
  • sůl
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Na másle necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli. Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a minutku osmažíme. Zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem. 
  2. Přivedeme k varu, přidáme všechno koření, brambory na kostičky a libeček, tlusté stonky. Jemné lístečky si připravíme na konec jako posypku. Vaříme do změknutí brambor.
  3.  Z uvařené polévky vytáhneme stonky libečku, koření a bobkové listy. Kdo má rád zjemní polévku smetanou a přidáme pokrájený libeček. Povaříme ještě krátce, dochutíme solí a pepřem a pokrájeným vejcem.