Ostrá, pikantní, pálivá chuť

Je yangové povahy. Nejvíce expanzivní ze všech chutí. Má tendenci zdvihat energii nahoru směrem do periferie a otevírat, tím zabraňuje stagnaci. 


Díky vlastnosti otevírání povrchu se nám krásně hodí v začátku nachlazení, kdy jsme napadeni chladem a větrem. Ostrá chuť nám otevře povrch a patogen může opustit naše tělo. K tomu je velice vhodný pórek, cayenský pepř, jarní cibulka. K překonání pocitu chladu je první volba zázvor.
Ostrá chuť urychluje oběh Qi a tím zahřívá, dále má velkou zásluhu na tom, že nás zbavuje hlenů a vlhkosti. Takže pokud přidáte ostrou chuť k masu či do mléka, zmírníte hlenotvorbu těchto potravin.
Pikantní informací je, že ostrá chuť má afrodiziakální účinky, což znamená, že povzbuzuje rozmnožovací pud. Proto byl v mnišských chrámech pepř zakázán.


Ostrá chuť je vhodná pro zlenivělé, letargické a těžkopádné jedince a také pro ty, co mají sklon k zahlenění plic a tlustého střeva. Je také vhodná pro zimomřivé, proto horkokrevní lidé by se jí měli spíše vyhýbat.

Capsicium, paprika, je známá tím, že samostatně nebo společně s dalšími substancemi jako skořice či máta místně zvyšuje prokrvení. Proto se s oblibou přikládá na tělo v podobě lékárenské bylinné náplasti k zahánění chladu a průvanu nebo při stagnaci krve například ústřelu.

Zástupci pikantní chuti

• Teplé a pikantní: rozmarýna, šalotka, česnek, všechny cibule, kúra a větvičky skořice, hřebíček, čerstvý a sušený zázvor, černý pepř, veškeré pálivé koření, fenykl, anýz, kopr, hořčičná nať, křen, bobkový list, muškátový oříšek.
• Chladné a pikantní: majoránka, květy černého bezu, bílí pepř, ředkvička, ředkvičkové listy
• Neutrální a pikantní: taro brambory, tuřín, kedlubna, vodnice, řepa