Slaná chuť

Podléhá ledvinám. Vlastností slané chuti je posouvat dolů, dovnitř a tím, že je chladivá, je vnímána jako Yinová. Slaná chuť má mírně zvlhčující a změkčující charakter. Pomáhá nám rozpouštět zatvrdliny, například na vaječnících či střevech. V souvislosti se střevy umí řešit zácpu, tady je ovšem využíváno soli hořké tzv. Glauberovi soli.

Slaná chuť zvyšuje chuť k jídlu a zvlhčuje. Proto ji musí výrazně omezovat obézní lidé, letargičtí, lidé s otoky a výraznou vlhkostí v těle a s hypertenzí. Výjimku tvoří mořské řasy a produkty z nich, které jsou sice slané, ale jejich obsah jódu a stopových prvků metabolismus naopak zrychluje.

Sůl zvyšuje tepenný tlak, čímž může způsobit velké problémy v krevním oběhu. Vyvolává srážení krve v cévách a projevuje se matnou pletí bez lesku. Proto zejména lidé prchliví, vznětliví a se sklonem k přehřívání se, by měli sůl značně omezit. Naopak slaná chuť mořských řas v kombinaci s rybím či bílým masem nám přispívá k detoxikaci jater, za předpokladu, že je z jídelníčku vyloučeno jídlo podřadné a tučné (hranolky smažený sýr)

K dochucení slané chuti jsou nejvhodnější omáčky ze sojových bobů Tamari, Shouyu či produkty z Umeboshi švestiček - Umeocet, či švestička sama.

Nadužívání slané chuti může narušit vstřebávání živin, zejména pak vápníku. Poškozuje to naši krev, což má za následek vypadávání vlasů, pocit písku v očích, lámavé a třepivé nehty. Oslabená krev v tomto případě není schopná kvalitně vyživovat srdce.

V dnešní průmyslově vyráběné stravě se skrývá hojnost kuchyňské soli a jejích příbuzných jako je například natrium monosodium glutamat neboli glutamát sodný. Dokonce hotový koláč, nebo zákusek obsahuje sůl. Pouze omezením konzumace potravinářských polotovarů je možno snížit objem přijímané soli, to znamená její kontrolovatelnou konzumaci.

Jak tedy zacházet se solí?

Kdykoli to půjde, vyhněte se průmyslově upraveným pokrmům, či surovinám.
Hluboce zmražené potraviny, polévky ze sáčku a z kelímku obsahují velké množství soli.
Vyhněte se uzeninám, tvrdému i měkkému sýru.
Na jaře je vhodné dát si týden bez soli, protože během zimy se v našem těle obvykle nashromáždí větší množství soli, jež zvýší jeho vlhkost. Obnoví to i naše chutě. Solte přiměřeně, lépe Shouyu, Tamari, misem ovšem i zde si hlídejte množství!

Zástupci slané chuťi

• Sůl, mořské řasy, ječné kroupy i jáhly jsou sice sladké, ale zároveň slané,
• Zdravé slané produkty: Miso, Shouyu, Tamari, Umeboshi, zelenina naložená v soli (mléčné kvašení)
• gomasio